Modelul simplificat pentru declarația pe propria răspundere: cum completezi și semnezi formularul

de: Teodora Tudosie
26 03. 2020
Poliția Română / Facebook

Guvernul României vine cu noi modele pentru declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator, pe care le poți completa mai ușor.

Dacă până acum existau doar câteva inițiative private care îți permiteau să generezi automat documentele de care ai nevoie atunci când ieși afară, Guvernul a venit acum cu o inițiativă similară. Pentru că nu e clar dacă cele anterioare sunt sau nu sigure, cel mai bine e să folosești modelel simplificate ale documentelor pe care le pune la dispoziție statul.

Poți descărca PDF-ul pentru declarația pe propria răspundere de aici și cel pentru adeverința de la angajator de aici.

Autoritățile menționează că declarația de care ai nevoie atunci când ieși din casă poate fi redactată și de mână, însă trebuie să fii atent ca aceasta să conțină toate elementele care se regăsesc în modelul oferit de Guvern.

Cum completezi și semnezi declarația pe propria răspundere dacă n-ai imprimantă și nu vrei s-o scrii de mână

Nu e nevoie neapărat de o declarație printată, ci o poți arăta și de pe telefon sau alt dispozitiv electronic, potrivit ordonanței militare. Totuși, deși completezi documentele în mod digital, este necesară o semnătură de mână. Astfel, chiar dacă completezi formularul de pe computer, tot ești nevoit să-l printezi pentru a-l semna.

În cazul în care nu ai o imprimantă acasă, lucrurile devin puțin mai complicate. Totuși, există câteva soluții pe care le poți folosi pentru a le semna.

Ia în considerare, totuși, că în ordonanța militară nu este specificat dacă este permisă și o semnătură electronică. Însă, teoretic, este același lucru ca o semnătură tradițională cu pixul. Iar când nu ai acces la o imprimantă, e mai utilă decât nimic.

Pentru a semna declarația în mod electronic, poți folosi o soluție pusă la dispoziție de Adobe.

Pe de-o parte, poți semna documente direct de pe telefon, cu ajutorul aplicației Adobe Fill & Sign. Este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS. Poți semna declarația pe propria răspundere urmând pașii următori:

  • Deschide documentul pe care vrei să-l semnezi în aplicație;
  • Apasă pe icon-ul care arată ca o peniță de stilou;
  • Din opțiunea Create Signature desenează-ți semnătura, la fel cum o faci cu pixul și salveaz-o;
  • Apasă din nou pe icon-ul repectiv și selectează semnătura pe care ai creat-o;
  • Semnătura îți va fi afișată în mijlocul documentului, de unde o poți trage către spațiul destinat pentru semnătură din document;
  • Din săgețile de alături, o poți micșora sau mări.

Pe de altă parte, poți semna electronic și de pe laptop, din programul Adobe Acrobad Reader, pe care îl poți descărca de aici. Pentru a semna documentul pe laptop, urmează acești pași:

  • Deschide documentul pe care vrei să îl semnezi în program;
  • Din meniul Tools sau Instrumente, alege opțiunea Fill & Sign;
  • Din bara de sus, alege icon-ul cu formă de peniță lângă care scrie Sign;
  • Selectează Add Signature și apoi opțiunea Draw;
  • Desenează-ți semnătura și apasă pe Apply;
  • Așeaz-o în spațiul special destinată semnăturii pe declarația pe propria răspundere.